UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

  • Lancering publiekscampagne 'Leven tot het laatst' tijdens de Week van de Palliatieve Zorg

    Op 12 oktober start de Week van de Palliatieve Zorg en wordt publiekscampagne 'Leven tot het laatst' met de bijbehorende website gelanceerd.

  • Dag van de Palliatieve Zorg

    De Dag van de Palliatieve Zorg, elk jaar op de tweede zaterdag van oktober, is een belangrijke dag die wereldwijd aandacht vraagt voor de kwaliteit van leven van mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. Deze dag, in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), benadrukt de waarde van palliatieve zorg en het belang van waardigheid en comfort in de laatste fase van het leven. Het doel is om bewustwording te creëren rondom palliatieve zorg en om mensen te laten zien hoe belangrijk het is om goede zorg te bieden aan mensen in hun laatste levensfase.

  • Poll-uitslag: Hoog tijd dat ziekenhuizen volumenormen serieus gaan nemen

    Het is hoog tijd dat ziekenhuizen volumenormen serieus gaan nemen en zichzelf eraan gaan houden. Dat betekent dat ziekenhuizen moeten stoppen met behandelingen die ze niet vaak genoeg doen. Dat vindt een meerderheid van de respondenten op de Zorgvisie-poll van deze week.

  • Deel ziekenhuizen gaat vindbaarheid wachttijden op website verbeteren

    Twee van de vijf ziekenhuizen die door Zorgvisie zijn onderzocht op de vindbaarheid van wachttijden, gaan hun websites verbeteren: Isala en VieCuri.

  • Heeft ‘passende zorg’ een nieuwe naam nodig?

    De magie rond ‘passende zorg’ lijkt uitgewerkt, bleek op het Zorgvisie-congres passende zorg. Kan een nieuwe naam voor nieuw elan zorg? "Zonder innovatieve bekostiging is passende zorg niet duurzaam."

  • Belgische vrouwen via organisatie naar Nederland voor late abortus

    Jaarlijks reizen ongeveer 400 Belgische vrouwen naar Nederland voor een abortus na de twaalfde week van hun zwangerschap. Dit is nodig omdat de Belgische wet abortus na 12 weken niet toestaat, ondanks jarenlange politieke discussies over hervorming. De organisaties LUNA en DeMens ondersteunen deze vrouwen door hen te begeleiden naar Nederland via het project Compagnon. Dit initiatief biedt niet alleen praktische hulp, maar ook emotionele ondersteuning tijdens deze zware periode. Dit meldt D Specialist.

  • Maatwerk nodig voor ouderen met beperkte gezondheidsvaardigheden

    Ouderen in Nederland vormen een groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat ze moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie. Volgens onderzoek van het Nivel is dit een belangrijke oorzaak van slechtere gezondheidsuitkomsten bij deze groep. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, waaronder ouderen, hebben vaker last van chronische ziekten en zijn afhankelijker van zorg. Ook nemen ze minder vaak deel aan preventieve gezondheidsprogramma’s, zoals kankerscreenings en vaccinatiecampagnes, wat de gezondheidsrisico’s verder vergroot. Dit meldt het Nivel.

  • Olympisch atleten doen hardloopclinic voor visueel beperkte kinderen

    De Zevenheuvelenloop die over ruim een maand van start gaat, houdt speciaal rekening voor mensen met een visuele beperking. Blinden en slechtzienden krijgen de mogelijkheid om het hardloopevenement met een buddy te doen. Om deelnemende kinderen voor te bereiden op hun deelname aan de Mini Zevenheuvelenloop, organiseerden olympische atleten Mike Foppen en Stefan Nillessen woensdag en donderdag een hardloopclinic. Helaas was Foppen donderdag verhinderd door file. Dit melden Omroep Gelderland en het Brabants Dagblad.

  • Rechters pakken incassokosten door zorgverzekeraars aan

    De vier grootste verzekeraars van ons land hebben jarenlang onterecht incassokosten in rekening gebracht bij klanten met betalingsachterstanden. Uit recente uitspraken van verschillende rechtbanken blijkt dat de algemene voorwaarden van Menzis, VGZ, Zilveren Kruis en CZ niet duidelijk genoeg waren. Daardoor voldeden ze niet aan de wettelijke eisen voor het opleggen van extra kosten. Hoewel de verzekeraars beweren dat ze zich aan de wettelijke normen hielden, hebben ze per 2024 de formulering van het incassobeding in hun algemene voorwaarden aangepast. Dit meldt NOS. 

  • MIND: ‘Toename dwang en isolatie binnen de ggz is alarmerend’

    Het aantal separaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is zorgwekkend toegenomen, zo blijkt uit een recente rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). MIND uit haar verontwaardiging over deze stijging en dringt aan op directe actie vanuit de politiek. Volgens het rapport steeg het aantal separaties in de ggz van 8.049 in 2022 naar 8.819 in 2023, terwijl ook de totale uren van isolatie significant toenamen. Dit gaat in tegen de beleidsdoelen om juist minder dwangmaatregelen te gebruiken, aldus MIND.

meer nieuws