UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

 • Week 48: overlast seniorenflat, veroordeelde psychologe & problemen in Isala

  Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het Isala Ziekenhuis, een overlastgevende bewoner en een veroordeelde psychologe in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

 • Zorgdomein en VGZ verbeteren verwijzingen naar ggz in portaal

  Het best passende zorgaanbod voor verwijzingen naar de ggz is nu makkelijker te vinden. ZorgDomein heeft samen met VGZ de verwijzing naar het ggz-aanbod verbeterd op het portaal. Verwijzers worden beter ondersteund in hun keuze en krijgen de mogelijkheid om te filteren op generalistische basis ggz (bggz) en gespecialiseerde ggz (sggz). De patiënt komt zo direct op de juiste plek terecht, herverwijzingen worden voorkomen en het draagt bij aan het verminderen van de oplopende wachttijden in de ggz. Voor zorgverleners levert dit direct tijdwinst op waardoor er meer ruimte ontstaat voor het bieden van zorg. Dit meldt VGZ.

 • Ziekenhuizen verlenen steeds meer planbare zorg, maar ziekteverzuim blijft hoog

  Ziekenhuizen verlenen steeds meer planbare zorg, zoals knie-, heup- en staaroperaties. In november leverde 55 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig. In oktober was dit 48 procent en in september 45 procent. 96 procent van de ziekenhuizen kan patiënten die kritiek planbare zorg nodig hebben binnen de norm van 6 weken behandelen. Dit is vergelijkbaar met vorige maand. Dat niet alle zorg kan worden verleend, komt onder meer door het nog steeds hoge ziekteverzuim en personeelstekorten. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

 • Ook in Nijkerk kunnen minima weer gebruikmaken van gemeentepolis

  Speciaal voor mensen met een laag inkomen is er in Nijkerk een speciale collectieve zorgverzekering: de gemeentepolis. Met deze polis helpt de gemeente hen om goed en betaalbaar verzekerd te zijn. Dit meldt de gemeente.

 • Begeleider handelde correct bij ontsnapping tbs'er Pompekliniek

  De begeleider die woensdag met een tbs'er uit de Pompekliniek in Nijmegen op pad was toen die man ervandoor ging, heeft correct gehandeld. De begeleider was ervaren en was al veel vaker met tbs'ers buiten de kliniek op verlof geweest. Dat is gebleken uit een eerste interne evaluatie die in de tbs-kliniek is uitgevoerd na het incident van woensdag, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

 • Zorgen om baby's met RS-virus in België; in Nederland nadert RS-virusseizoen

  Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgische RIVM, roept ouders in zijn land op om even geen bezoekjes af te leggen of naar bijeenkomsten te gaan met baby's. Sinds enkele dagen zorgt een "intense circulatie" van het RS-virus in België voor een stijgend aantal baby’s en kinderen dat met acute luchtweginfecties moet worden opgenomen. Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen aan de alarmbel.

 • Ieder(in): 'Wereld Gehandicapten Dag is en blijft nodig'

  Zaterdag 3 december 2022 is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, kortweg Wereld Gehandicapten Dag. Wereldwijd vraagt de Verenigde Naties op deze dag extra aandacht voor de mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking. Is deze extra aandacht in Nederland nog nodig? Nederland heeft het VN-verdrag Handicap immers al in 2016 geratificeerd? En we zijn een welvarend land. Is Wereld Gehandicapten Dag voor ons land nog een belangrijke dag? Jazeker wel, zegt belangenbehartiger Ieder(in). Dit meldt Ieder(in). 

 • Minder kinderen leven met armoederisico

  In 2021 maakten 891.000 mensen deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens; een kwart daarvan was een minderjarig kind (209.000). Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met armoederisico, een jaar eerder was dat nog 6,8 procent (218.000). Voor de bevolking als geheel bleef het risico in 2020 en 2021 gelijk op 5,4 procent. Bij werkenden daalde het armoederisico licht. Dit meldt het CBS.

 • Kamer licht vandaag op uitzonderlijke wijze pensioenwet helemaal door

  Hoewel de Kamer al tientallen uren over de nieuwe pensioenwet heeft gesproken en het einde van de behandeling eerst nog in zicht leek, nemen Kamerleden het wetsvoorstel vrijdag nog eens helemaal door. Dat gebeurt op uitzonderlijke wijze: via een artikelsgewijze behandeling, een vorm die al bijna drie decennia niet is voorgekomen in de Tweede Kamer. Op die manier willen Kamerleden de wet, die grootschalige pensioenhervorming mogelijk maakt, nog eens helemaal doorlichten. Ook dat er op vrijdag, de dag van de ministerraad, wordt gedebatteerd, komt vrijwel nooit voor.

 • Voor zorgverleners staat ‘samen beslissen’ centraal op weg naar de best passende zorg

  Transparantie draagt op verschillende manieren bij aan de best passende zorg voor zorggebruikers. Zorgverleners zetten transparantie in om te leren en de zorg te verbeteren. Daarnaast ondersteunt transparantie van zorg het proces van samen beslissen. Zorgverleners vinden transparantie belangrijk voor het proces van leren en verbeteren, maar ze ervaren de registraties als een last. Het is van groot belang te zoeken naar manieren om doelmatiger te registreren. Uitwisseling van ervaringen tussen verschillende zorgsectoren kan daarbij helpen. Dit blijkt uit het vierde jaar van De Transparantiemonitor van het Nivel, meldt Nivel.  

meer nieuws